Purjelennon EM-kisat vauhtiin Räyskälässä

ENSIMMÄINEN KISAPÄIVÄ SAKSALAISJUHLAA

Purjelennon kahdeksannet Euroopan mestaruuskilpailut pääsivät Lopen Räyskälässä vauhtiin sunnuntaina. Aamuisen harmauden ja rankan sateen jälkeen ensimmäiset kisakoneet hinattiin cumuluspilviä kukkivalle taivaalle puolenpäivän jälkeen. Odotettavissa oli kelvollinen purjelentopäivä nostavia ilmavirtauksia uhkaavasta yläpilvestä huolimatta. Ensimmäinen kilpailupäivä kulki saksalaistahdissa. Paras suomalainen oli Asko Pankka vakioluokan kymmenes.

Kilpailutehtävät suuntautuivat pääsääntöisesti halki hämäläisen ja varsinaissuomalaisen maiseman alueille, jossa sateen riski oli vähäisin.

Ensimmäisen kisapäivän tehtävänä vakioluokassa oli 234 kilometrin mittainen reitti Räyskälä-Punkalaidun-Somero-Hattula. 15 metrin -luokassa reitti kulki Räyskälästä Vojakkalan, Lauttakylän, Kosken ja Hämeenlinnan kautta takaisin Räyskälään. Pituutta tehtävällä oli 263 kilometriä. Avoin luokka lensi ensimmäisenä kisapäivänä 280 kilometriä reitillä Räyskälä-Topeno-Lauttakylä-Koski-Turenki-Räyskälä.

Saksalaiset valloittivat vakioluokan kärkisijat

Saksalaisnelikko Erwin Ziegler, Holger Karow, Herbert Weiss ja Reinhardt Schramme pitivät kovinta vauhtia vakioluokassa. Suurimman osan joko kaksikkona tai nelikkona yhdessä lentäneet saksalaiset suoriutuivat päivän 234 kilometrin tehtävästä lentämällä 93 kilometriä tunnissa. Ziegler ja Schramme olivat palkintopallilla myös edellisissä EM-kisoissa Italian Rietissä kaksi vuotta sitten ja Weiss voitti puolestaan viime vuoden esi-EM-kisat Räyskälässä.

Suomalaisilla vakioluokan piloteilla ei ensimmäisenä päivänä kulkenut vielä odotusten mukaan. Asko Pankka oli alustavien tulosten mukaan päivän kymmenes, Juha Sorri 17. ja Antti Taimioja 25. Vakioluokassa lentää 39 osanottajaa.

15 metrin -luokassa EM-kisoissa lentää 32 pilottia. Suomalaissijoitukset olivat alustavien tulosten mukaan Martti Koivula 24. ja Jari Julin 26. Luokan voitti Iso-Britanniaa edustava Alister Kay. Voittonopeudeksi kirjattiin 91 kilometriä tunnissa.

Avoimen luokan voittaja oli kokenut puolalainen Janusz Centka nopeudella 104 kilometriä tunnissa. Suomalaissijoitukset olivat 16. ja 17. Luokassa lentää 17 kilpailijaa englantilaisen Russel Cheethamin rikottua koneensa viimeisenä harjoituspäivänä epäonnistuneessa maastolaskussa. Cheetham lentää nyt kilpailua vakioluokassa suomalaisella vuokrakoneella.